whack píše:... Vysadiť plantáže semeniacich mutantov a ešte si ich aj patentovať, takže polia farmárov, kde sa vyroja, už prakticky nepatria farmárom lebo tí musia za patentované mutanty ktoré nechcú, platiť dane, to je čistý korporátokratický fašizmus. ...
Nehovoriac o chuti GM zeleniny a ovocia, táto chuť vôbec nie je prirodzená, kukurica je sladká, paradajky chutia ako špongia... kto má záhradu, vie si porovnať, kedysi sa dali jesť aj tie z obchodu. Preto podporujem organické a ekologické poľnohospodárstvo. Inak neviem o tom, že by GM zelenina bola nejako výrazne menej zalievaná pesticídmi...
Patentování je forma duševní ochrany vynálezu, na to nic není. pokud to zasejí/rozfoukají jinam, než mají, dotyční to buď pokosí nebo sklidí, ale za využití patentů platit v tomto případě rozhodně nemusí. Pokud si nakoupí modifikované osivo, "zaplatí" za ty patenty v jeho ceně. Asi jako když si koupíš mobil, auto či boty (vpodstatě každý výrobek obsahuje části nebo technologie spadající pod patentové právo).
Tak otázkou je, jaké je reálné ohrožení pro přírodu - možná se to zbytečně přeceňuje/podceňuje. GMO plodiny se už běžně pěstují, zvířata chovají a zatím se neprokázalo nic negativního. Lidí je na planetě jak sraček a nějak se uživit musí, tohle může být jedna z cest, jak toho dosáhnout.
Ad chuť: nejde o GMO, jde o způsob pěstování a odrůdu. Kdybych před tebe postavil GMO rajče a bio-rajče stejné odrůdy, vypěstované za totožných podmínek, rozdíl bys nepoznal.
Rajčata, co koupíme v supermarketu se sem tahají ze skleníků ze Španělska, Izraele a bůhví jaké další končiny, papriky se pěstují hydroponicky ve sklenících v Holandsku, okurky taky... Když to pěstuješ doma na zahrádce, zraje to několik týdnů, ve skleníku 5-7 dní. Dneska koupíš celoročně cokoliv. Dřív bylo běžné, že člověk konzumoval plodiny vypěstované v okruhu do 50 km, dnes se všechno tahá přes půl světa. Je to tak dobře?